Николай КАФТАНДЖИЕВ

ЕДНО РАЙСКО КЪТЧЕ В СЪРЦЕТО НА СОФИЯ
За опитното око сред сивотата на високи, нагъчкани сгради се откроява малка снежнобяла фасада с водни лилии.
Влизате в предверието на ресторантче. След пека отвън ви посреща прохлада. Ако се огледате ще видите две подсказани очертания на гълъб и гълъбица и под тях – рожбите на любовта им.
Този тип леки очертания на гълъби са характерни и за цялата украса на залата на ресторанта. На масите пък ви приветстват големи маргаритки., сякаш потопени в езерца. Ако сте късогледи като мене, можете да сметнете, че са миниатюрни лилии. На стената в дъното е нарисувано световното кълбо, поне така видях стенописа, изпълнен с багри. Вгледате ли се по-внимателно в багрите, ще откриете цветя и други дарове на природата.
Сред свежите, красиво оформени салати може да си хапнете пържола, шашлик или френски специалитет от месо. Особеността е, че месото е винаги изключително крехко и след като сте си хапнали яката месни ястия съвсем не усещате познатата ви неприятна тежина в стомаха.
Къде е тайната?
Всъщност тайна няма, ако сте гост на приятел и е трябвало сам да избирате ястията. Тогава бихте прочели в менюто: „Сочна житна пържола Сайтан на скара“„Вегетариански мариновани шишчета“„Кюфтенца от покълнала леща“ и т.н.

ВЪЛШЕБНИКЪТ ЗАПРЯН
Един от приятелите и почитателите на в. „Родово имение“ е видният специалист по култивирани гъби ст.н.с. Йордан Костадинов. Сред книгите с посвещения в библиотеката ми е и неговият труд „Деликатесни гъби“.
Йордан Костадинов ни покани на дегустация в наскоро открития „здравословен ресторант“, собственост на сина му Запрян. Бяхме Атанас Панчев, Тодор Ялъмов и аз.
Вече описах впечатленията си от първото съприкосновение с този необичаен ресторант. Не по-малко очарован останах и от разговора ни с вълшебника на това райско кътче.
Запрян се е родил преди трийсетина години с две Божии дарби – музика и кулинарство.
С времето се утвърдил и в двете, но понеже народната мъдрост гласи „Човек не може да носи две дини под една мишница“, той решил да се насочи към кулинарството – да създава здравословни хранителни продукти и да ги предлага и в своя ресторант като специалитети на заведението. В листата са предложени 42 от тях като салати, студени предястия, топли предястия, основни ястия, омлети, гарнитури, сандвичи и хляб без мая.
Запрян знае, че човешките навици много трудно се изменят и затова част от откритията си предлага в съвременни облекла: пържоли, кюфтета, шишчета…
Като журналист във в. „Родово имение“ предложих да открием рубриката „Храна от бъдещето в съвременни облекла“. Предложението беше прието с готовност.
А защо не съвременна храна, а храна от бъдещето?!
За това ще научите от следващите материали, които ще отпечатваме във вестника.
София, 27 август 2008г.