Kring – ресторант за здравословна храна

На ул. Цар Симеон 72 в центъра на София пушачите и любителите на високо алкохолни напитки са добре дошли, но само ако оставят техните разрушителни навици пред вратата. И те влизат, готови да излекуват своите тела и души с жива храна и освежаваща философия за живота.
“Кринг”, като истински храм за здравословна храна има собствен патрон и вдъхновители. Индийският йога учител Шри Чинмой е върховният свещеник тук, негова снимка и плексигласови стенни панели с характерните птици донасят на главния салон чувство на светлина и хармония, докато музиката деликатно утолява духовната жажда.
Млечно сини, бели и слънчево оранжеви са цветовете на вътрешното обзавеждане. Мека светлина от “отворения” таван, свежи цветя и малки детайли добавят повече линии с различно лице на мястото. Имровизирана библиотека с езотерични книги може да служи като старт на едно истинско приключение, което ви очаква тук. Запознайте се с Шри Чинмой и другите вдъхновители на менюто на “Кринг” – Учителя Петър Дънов, Рудолф Щайнер, Пол Брег. Принципите на Аюрведа са също представени в менюто, в което определено липсва бяла захар, бяло брашно, месо и консерванти. Дори вегетата е домашно приготвена и за ястията се използва само минерална вода.
Един от собствениците и главен готвач е като отворена книга за посетителите. Той е готов да сподели с тях не само своите философски и кулинарни вярвания, но също и цялата мъдрост, която е натрупал през цялото пътуване.
Вегетарианци и невегетарианци еднакво се наслаждават на естествените вкусове на биопродуктите и ароматите на тайни съставки и билки.
Редовните клиенти тук повтарят като мантра екзотичните думи – темпе, сайтан и хумасио. Темпето е продукт от ферментирали соеви зърна и е основна съставка на салата Темпе (6.90) гарнирана със свежа салата, маслини, домати, хумасио и лук. От Темпе ще ви приготвят филенца на скара с джинджифилов сос, който е истинско изкушение за месоядците, както и вегетарианският дюнер Джой. Друга търговска марка на Кринг е сайтан – житно месо от житен протеин. Салата от сайтан (салата, картофи, сайтан, синьо сирене и орехи) за 6.70 лв е една от предпочитаните салати тук.
Сайтан на скара със салата (7.90) може да засити и най-гладните и вегетарианския сайтан по хавайски стил се приготвя с портокалов сок, залена чушка, чесън, колър се сервира с басмати ориз. Други господари на кухнята са хумасио – тибетска подправка от ядки, тофу, тахини, хумус, джинджифил, зародиши. Ароматните хлебчета с покълнало жито по рецепта на Петър Дънов се приготвят на място.
Попитайте за благотворното въздействие на всички тези естествени дарове или просто ги почувствайте. Няма да чакате дълго – обещава персонала на “Кринг”, където всеки следва принципите на здравословния живот като религия, и в същото време са много толерантни към “не-религиозните”.
Десертите тук са възхитителни. Може тудно да повярвате, че тирамисуто с плодова захар може да бъде толкова пристрастяващо и че труфелът с точно подбрани съставки може да ви очарова с богат вкус.
Най-силната напитка в листа с напитки е домашно приготвената джинджифилова бира с оставащ зареждащ ефект, “Готу-кола” и “Кокича” са уникални миксове от чай, които може да опитате само тук.
Формулата за успех на “Кринг”, която работи безотказно е: здравословна храна за тялото и душата, уютна обстановка с терапевтичен ефект, топло отношение.
И посланието, което ви посреща, изпраща и пожелава е: Бъдете естествени!