Tempe

Веган заместител на месото

Темпето е храна, направена чрез контролирана ферментация на соеви зърна. Този фермент на Темпе свързва соевите зърна в компактна бяла маса и произвежда естествени антибиотични агенти, за които се счита, че увеличават телесната защита от чревни инфекции и която оставя соевия изофлавин непроменен.
Темпе е много хранителен и съдържа множество здравословни съставки, включително основни аминокиселини и соеви фитохимикали. По-популярните здравословни ефекти на изофлавина са: заздравяване на костите, намаляване на симптомите при менопауза, намаляване риска от коронарни болести на сърцето и е антиканцерогенен. В Темпето са запазени всички фибри на соевото зърно; ензимите му, образували се в процеса на ферментация, подобряват храносмилането.