Приготвя се като от тестото, направено от брашно и вода, се отмие нишестето, за да остане само глутенът, който може да се приготвя и обработва по различни начини. Въпреки, че все още не е достатъчно ичвестен, той е алтернатива на заместителите на месо, базирани на соя, като Тофу. Често се използва вместо месо в азиатската, вегетарианската, будистката и макробиотичната кухня.
Сейтан е най-популярен в Китай, където се счита, че е добит за първи път, както и в кухните на други източни и югоизточни азиатски държави. В Азия често се среща в ресторанти, сервиращи основно на будистки клиенти, които не консумират месо, но въпреки всичко обичат да ядат безмесни версии на месни ястия.

Тъй като е популяризиран във втората половина на ХХ век от поддържници на макробиотичната диета, Сай-тан е името, с което пшеничният глутен е известен в повечето англоезични държави. на запад готово житно месо може да се намери на азиатските пазари и в магазини за здравословни храни.