Трябва да признаем майсторството на готвач, който прави свой ресторант на позабравена уличка в София и сервира необичайни ястия като темпех, сейтан и хляб, приготвен от покълнали зърна. Kring Health Food Restaurant e идеалното убежище от пърженото, бялото брашно, бялата захар и цигарения дим – тук те просто не съществуват. Залата за хранене е боядисана в свежо синьо и бяло и обстановката е много релаксираща. Няма телевизор, няма пепелници – само вие, менюто, приятелите ви и вашите мисли. Въпреки че е място, където не се сервира алкохол и не е позволено да се внася алкохол (попитахме), мнозина избират Kring за вечеря. Винаги, когато съм била там, поне три четвърти от масите (общо 25) са били пълни с бизнес служители, приятели, млади двойки. И то не заради поразителното разнообразие на храната, както някой може да си помисли, като гледа менюто. Може би в страна, където хипитата и сандалите Birkenstocks не са част от миналото, пълнозърнестите храни и тофуто просто имат друго значение.

Признавам си, че умирам за темпех: продукт, направен от сурови накиснати соеви зърна, които са слети с помощта на една специална гъбa (Rhizopus mould). Звучи странно, но има невероятен вкус. Леко солен, с далечен вкус на мая, като нищо друго. Българските ми приятели го намират за любопитно на границата на странно. Но същото беше и с родителите ми, когато ядях подобни неща в Калифорния. Има също така и сейтан – дъвчащa смес, приготвена от глутен от жито и смятана за заместител на месото. Готвачът Запрян Костадинов приготвя храна както за консумация на място, така и за вкъщи (150 г за 3 лв.).

Ястията от типа на салата Kring (маруля, темпех, сейтан, авокадо, настъргани моркови, нарязано на четири руло със сусамова паста, зеле, краставица, хумус, сушени домат за 8.90 лв.) са достатъчни за двама души. Оризът басмати (6.50 лв.) с три вида кълнове се сервира красиво подреден в бяла квадратна порцеланова чиния и е добър избор, когато сте уморени и не искате нищо шокиращо за вкусовите си рецептори. Наскоро опитах крокетите от покълнала леща (5.90 лв., със салата, сотирани картофени резенчета и прекрасен джинджифилов сос), които се поднасят с две големи сотирани пирожки. Също и суровата леща, която наподобява брашно от булгур и има страхотен здравословен и пикантен вкус. Хлебчетата са без мая и се приготвят всеки ден – пълнозърнести с черни сусамови семена, ръжено-царевични или от покълнали зърна, за около 90 стотинки едното.

В асортимента на напитките са две безалкохолни бири, домашно приготвената джинджифилова бира на Kring и представяната за нискоалкохолна комбуча, която има аромат на бяло вино и лек вкус на коприва.