Признавам си, че умирам за темпех: продукт, направен от сурови накиснати соеви зърна, които са слети с помощта на една специална гъбa (Rhizopus mould). Звучи странно, но има невероятен вкус. Леко солен, с далечен вкус на мая, като нищо друго. Българските ми приятели го намират за любопитно на границата на странно. Но същото беше и с родителите ми, когато ядях подобни неща в Калифорния. Има също така и сейтан – дъвчащa смес, приготвена от глутен от жито и смятана за заместител на месото. Готвачът Запрян Костадинов приготвя храна както за консумация на място, така и за вкъщи (150 г за 3 лв.).
Ястията от типа на салата Kring (маруля, темпех, сейтан, авокадо, настъргани моркови, нарязано на четири руло със сусамова паста, зеле, краставица, хумус, сушени домат за 8.90 лв.) са достатъчни за двама души. Оризът басмати (6.50 лв.) с три вида кълнове се сервира красиво подреден в бяла квадратна порцеланова чиния и е добър избор, когато сте уморени и не искате нищо шокиращо за вкусовите си рецептори. Наскоро опитах крокетите от покълнала леща (5.90 лв., със салата, сотирани картофени резенчета и прекрасен джинджифилов сос), които се поднасят с две големи сотирани пирожки. Също и суровата леща, която наподобява брашно от булгур и има страхотен здравословен и пикантен вкус. Хлебчетата са без мая и се приготвят всеки ден – пълнозърнести с черни сусамови семена, ръжено-царевични или от покълнали зърна, за около 90 стотинки едното.
В асортимента на напитките са две безалкохолни бири, домашно приготвената джинджифилова бира на Kring и представяната за нискоалкохолна комбуча, която има аромат на бяло вино и лек вкус на коприва.
Скорошни коментари