Темпех – супер храна от соя

Темпехът е храна, направена чрез контролирана ферментация на сварени соеви зърна с ризоспорус молд. Този фермент на Темпех свързва соевите зърна в компактна бяла маса и произвежда естествени антибиотични агенти, за които се счита, че увеличават телесната защита от чревни инфекции и която оставя соевия изофлавин непроменен.
Темпех е много хранителен и съдържа множество здравословни съставки, включително основни аминокиселини и соеви фитохимикали. Основните фитохимикали, са изофлавин и сапунините.
По-популярните здравословни ефекти на изофлавина са: заздравяване на костите, намаляване симптомите при менопауза, намаляване риска от коронарни болести на сърцето и е антикарценогенен.
В Темпеха са запазени всички фибри на соевото зърно; ензимите му, образували се в процеса на фермантация, подобряват храносмилането.
Темпех има относително твърда структура и аромат на гъби. Може да бъде използван по различни начини – обикновено се запържва до златисто-кафяво, но често се използва и като съставка към супи, салати и сандвичи.

Темпех може да опитате в р-т Кринг или да си закупите маринован Темпех от ресторанта или здравословните магазини.

Количество за 100 гр.

Калории 193
% Дневна доза*
Общо мазнини 11 g 16%
Наситените мазнини 2.2 g 11%
Полиненаситени мазнини 3.8 g
Мононенаситени мазнини 3 g
Холестерол 0 mg 0%
Натрий 9 mg 0%
Калий 412 mg 11%
Общо въглехидрати 9 g 3%
Протеин 19 g 38%
Витамин A 0% Витамин C 0%
Калций 11% Желязо 15%
Витамин D 0% Витамин B-6 10%
Витамин B-12 1% Магнезий 20%

* Процентните дневни стойности се основават на диета с 2000 калории. Вашите дневни стойности може да са по-високи или по-ниски в зависимост от вашите нужди от калории.